Alanın m2’sine uygun BTU tercih edilmelidir. Örneğin 18-30 m2 bir oda için 12.000 BTU önerilir. Bunun dışında klimanın enerji tüketimine, enerji sertifikasına dikkat edilmelidir.
Klimanın hava üfleyen kanatlarının direkt olarak insanlara, hayvanlara doğru olmaması önerilir. Kullanım kılavuzlarında da belirtildiği gibi konforlu bir ortam için oda sıcaklığının; 25-27 C ve ısıtma için 20-24 C aralığında ayarlanması gereklidir.
Klima işletim maliyetinin azaltılması demek anahtar işlem ısı yüklerinin azaltılmasıdır. Kullanımda olmayan odaların lambalarını kapamalısınız. Açık kalması durumunda daha fazla ısı üreteceği için klimanızın daha fazla çalışmasına yol açar. Doğrudan güneş ışığından korumak için perde, tente vb. gibi basit önlemler almalısınız.
Klima işletim maliyetinin azaltılmasında en etkili yöntemlerden biri ise termostat ayarıdır. Termostat ayarınızı soğutmada 1°C veya daha fazla yükseltin, ısıtmada ise 2°C veya daha fazla düşürmelisiniz. Soğutmada yükselteceğiniz termostat sıcaklığıyla mevsimlik %10’a varan enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Klimanıza birlikte mümkünse tavan tipi veya taşınabilir fan kullanmalısınız.
Periyodik bakım ile klimaların ısı değiştiricilerinde kirlilik nedeniyle oluşan verim düşüklüğü önlendiği için tüketilen elektrik enerjisi azaldığı için tasarruf sağlanır. Yetkili servis tarafından dikkatlice yapılan bu bakım arıza oluşma riskini azaltır, klima verimini arttırır.
Karbon filtrelerin ev sıcaklığında 6 ayda bir değiştirilmesi önerilir. Lokanta vb. yoğun ortamlarda ise 3 ayda bir değişim önerilir.